» Debatforum » Bevar de frivillige brandværn
Del side:
Få nyhederne på mail
Mandag kl. 05
Luft: 3,2°
Vand: 6,5°
Læs mere om Jels IF her
Læs om Jels Lokalråds planer for Jels her
Afstemning

Er du involveret i frivilligt arbejde i Jels?


Ja

Nej

Nej, bor ikke i Jels
» Tidligere afstemninger

Debatforum

21/09-2016, kl. 14:37
Emne:

Bevar de frivillige brandværn

Forfatter:

Børge Baagø Hansen

Indlæg:

Inden for de seneste par måneder har vi lejlighedsvis kunnet læse, at Beredskabet i vores område måske står til markante ændringer. En ny plan for beredskabet i Trekantområdets Brandvæsen, som Vejen Kommune har været en del af siden den 1. januar i år, lægger op til betydelige ændringer. Tilsyneladende foregik det indledende udredningsarbejde i planen "Risikobaseret dimensionering 2016" i det fælles brandvæsen, som ud over Vejen ejes af Middelfart, Fredericia, Kolding, Vejle og Billund kommuner.

I Vejen Kommune er der optræk til markant færre brandbiler, og specielt de frivillige brandværn i Jels og Skodborg står for skud. De 2 stationer reduceres til det, som kaldes for hjælpestationer - hurtige slukningsenheder. Det betyder, at der rådes over 1 lille bil bemandet med 1 holdleder og 1 indsatspersonel.

Planens forslag medfører betydelige nedskæringer i materiellet på de frivillige brandstationer. Eksempelvis vil der I Rødding være tanksprøjte og tankvogn, som skal dække foruden Rødding også Skodborg og Jels i en given alarmering, indtil assistance fra Kolding eller nordligere brandstationer i Trekantområdets Brandvæsen når frem.

Ud over materiellet til brandslukning råder de frivillige brandværn også over frigørelsesmateriel til personredning ved fx fastklemte personer i forulykkede køretøjer i trafikken og andre steder. En udrykningsenhed til sådanne opgaver kræver mindst 4 indsatspersonel. Hele dette redningsområde er formentlig også fjernet i det nye planforslag?

I Jels råder brandværnet over en redningsbåd med uddannet personel til redningsopgaver på bl.a. Jels søerne. Er også sådanne redningsaktioner bortprioriteret?

Med bopæl i Troldkær og dermed under Jels frivillige Brandværns redningsområde vil jeg hermed som borger i Vejen Kommune gerne give udtryk for min fulde tillid og støtte til de nuværende frivillige brandværn og deres forskellige opgaveløsninger, og samtidig også ud fra de redningsplaner mv., som jeg har kendskab til for nærværende udtrykke mistillid til udmeldingerne fra Trekantområdets Brandvæsen, der nedprioriterer de personlige ønsker for redning.

Min vurdering tager helt klart afsæt i det veluddannede redningsberedskab vi i dag kender i de frivillige brandværn. Forslaget om ændring af det eksisterende beredskab er tilsyneladende foregået i et fortroligt snævert politisk regi. Tilsyneladende er repræsentanter fra de frivillige brandværn heller ikke inddraget i det indledende udredningsarbejde med nye planer. Det finder jeg uforståelig og fuldstændig urimelig.

Som en væsentlig del af den alm. borgers krav og forventninger til et brand- og redningsberedskab indgår responstiden. Altså den tid der går fra en alarmering til en aktiv redningsaktion påbegyndes. Både ved en konstateret brand og ved fastklemte personer i biluheld er minutter afgørende. Jeg har ikke kunnet læse Trekantområdets Brandvæsens definition på "responstid".

Som et eksempel vil jeg nævne en tænkt situation ud fra den nye plan om anmeldt brand i en værkstedsbygning til firmaet PN Maskiner i Troldkær. En maskinhandel med 33 ansatte beliggende i mindre bebygget område under 1500 indbyggere. Her er den foreslåede responstid 20 minutter. I dette tilfælde medfører alarmeringen, at der fra Jels frivillige Brandværn sendes 1 lille bil med 1 holdleder og 1 indsatspersonel og formentlig samtidig alarmering af Rødding frivillige Brandværn med tanksprøjte og tankvogn. Afhængig af brandens omfang og risiko for antændelse af særlig brandbare væsker, vil iværksættelsen af slukningsarbejdet måske i den givne situation være uforsvarligt at påbegynde ud fra personlige sikkerhedskrav for de ankomne 2 mand, og disse vil derfor kun kunne stå og se passive til og afvente assistance fra Kolding eller andre steder når frem. Det er vel en rimelig vurdering at skønne omkring ½ time, inden aktiv slukning iværksættes. Hvordan vil brandudviklingen øges i den tid ? Dette holdt op imod alarmering af det nuværende Jels frivillige Brandværn, der med en køreafstand på ca. 4 km vil i situationen indhente mange kostbare minutter.

Dette kun et eksempel. Hertil kommer yderligere en effektiv brandindsats fra de frivillige brandværn ud fra deres nærforhold og gode lokalkendskab til brand- og ulykkessteder.

Redningsaktioner ved ulykker med fastklemte personer i bil i trafikken, er et betryggende fokusområde. Alarmeringen af de frivillige brandværn er i dag indbygget i 112-alarmeringen. Det betyder, at nærhedsfordelene og responstiden kommer i højsæde her.

Emneområdet, som jeg har løftet en flig af her, er omfattende og meget kompleks. Jeg har slet ikke berørt de frivillige brandværns fremtid, hvis ændringerne komme til at holde. Min egen frygt kunne være, at på længere sigt aflives de frivillige brandværn. Interessen og motivationen til at ofre tid og kræfter på at lade sig uddanne som frivillig brandmand og efterfølgende indgå gratis i et beredskab, ikke længere vil være interessant. En frygtelig tanke med respekt og tillid til et så veluddannet frivilligt beredskab.

Jeg har ladet mig fortælle, at der planlægges informationsmøder om emnet lokalt i den nærmeste fremtid. Jeg vil gerne på det kraftigste opfordre lokale borgere til at møde op og deltage i debatten.

Endelig vil jeg gerne henstille til Vejen Kommune, at hele sagen lægges åbent ud til almindelig debat i Vejen Kommune. Det er et emne, der berører en stor del af Vejen Kommunes borgere på deres liv og sikkerhed samt sikring af deres værdier.

Jeg sidder stadig tilbage med et manglende svar på HVORFOR dette forslag?


21/09-2016, kl. 18:15
Forfatter:
Mikkel Linnet
Kommentar:

Først vil jeg sige til dig Børge det er rigtig flot skrevet og været ord er sandt.
Jeg vil dog tillade mig at sige det er folks liv man sætter på spil vis man fjerner de i oplægget næverne køretøjer. Da man ikke må røgdykke med to mand på et køretøj. Og dermed heller ikke har mulighed for at komme ind og rede folk ud af deres brændende huse.
Der med er det alle borger i Jels og Skodborgs \"livs forsikring\" de lokalpolitiker leger med.
HUSK der er valg til kommunalbestyrelsen i 2017 så det er vigtig i alle i de to byer holder sammen og deltager i de borgermøder der kommer.
21/09-2016, kl. 19:57
Forfatter:
Ingolf Andersen
Kommentar:

Tak for et godt debatoplæg Børge. Dejligt du tog initiativ til det.

01/10-2016, kl. 11:06
Forfatter:
Børge Baagø Hansen
Kommentar:

Betryggende at se TrekantBrand i en pressemeddelelse af 30. september d.å. så sig tvunget til - på grund af massiv modstand - at droppede sit udkast til ny beredskabsplan for vores område.
Det er glædeligt at konstatere den seriøse modstand mod det makværk af et amatøragtigt forberedelsesarbejde, som forslaget bar præg af, hvor der i den grad blev spillet hasard med vores liv og sikkerhed.
Situationen er så nu, at der skal fastlægges en proces for, hvordan en ny dimensioneringsplan kan udarbejdes på en mere hensigtsmæssig måde. I processen skal der i modsætning til det skrottede forslag være plads til dialog med medarbejdere, borgere og beslutningstagere. Det er en positiv indrømmelse, men for mig at se utroligt, at det skulle komme som en overraskelse for borgmestre m.fl.
Selv om der i en kortere periode fortsættes med det nuværende beredskab, er spørgsmålet omkring de frivillige brandværns fremtid på den lange bane stadig
ikke afklaret - den debat må ikke glemmes.

Kommenter indlæg
Udfyld felterne herunder og klik på »Kommenter indlæg«.

For at din kommentar kommer på jels.dk, skal du selv aktivere kommentaren, via den e-mail som du vil modtage indenfor 5 minutter efter du du har klikket på »Kommenter indlæg«.

Forfatter:

E-mail:
E-mail adressen bliver ikke vist if. med din kommentar.Kommentar:


Spam-check:Bemærk: Misbrug eller stødende kommentarer vil medføre slettelse af kommentaren, samt anmeldelse til din internetudbyder.Kommende aktiviteter

21/11: Strikke-Caf&eg...
22/11: Generalforsaml...
23/11: Juletur med Sj...

» Flere aktiviteter
Seneste debatter

19/11: Sti / Ørstedvej
19/11: Kommunalvalg
19/11: Ældreplejen....

» Flere debatter
Besøg Pro-Plan Interaktivs website her
Besøg Jels Bilers website her
Seneste lopper

19/11: Dragkiste
19/11: Wii
19/11: Spisebord i bøg.

» Flere lopper
Jels - Nyheder, billeder og debat på Facebook
Seneste opslag

19/11: POST & JUL...
14/11: Massage - Zone...
12/11: Havefræsning

» Flere opslag
Copyright © 2002-2017 Pro-Plan Interaktiv A/S. Alle rettigheder forbeholdes.
[ Kontakt jels.dk | Copyright & rettigheder ]