» Nyheder » Jels Mølle bevarer fredningsstatus
Del side:
Få nyhederne på mail
Fredag kl. 04
Luft: 2,2°
Vand: 6,9°
Læs mere om Jels IF her
Læs om Jels Lokalråds planer for Jels her

17. december 2014, kl. 08:50

Jels Mølle bevarer fredningsstatus

Jels Mølleforening fik i starten af december et brev fra Kulturstyrelsen, som i løbet af 2014 har gennemgået Danmarks fredede bygninger, og her slap Jels Mølle igennem nåleøjet, og har fået lov at bevare sin status som en fredet bygning.

Foreningen har en bestyrelsen på fem medlemmer, samt 10 drejelaug med hver 6-7 medlemmer og et kvindelaug (Laug Q) med for tiden syv kvindelige medlemmer. Drejelaugene har ansvar for at hatten bliver krøjet, og vingerne drejer rundt mindst én gang i ugen. Derfor mødes hvert drejelaug hver 10. uge for at udføre denne opgave, samt andre småopgaver.

Drejelaugene stiller ligeledes mindst et medlem til den årlige aktivitetsdag, ligesom der bliver afholdt aktivitetsaftner, hvor diverse vedligeholdelses opgaver bliver udført.

Et arbejdsomt år
I foråret 2014 blev kroppen vasket med en mild højtrykrensning. Men desværre betød det at den kun fire år gamle silikatmaling svandt med vandet. Foreningen kontaktede en konsulent, som besøgte møllen flere gange herefter og lavede en prøvebehandling. Foreningen har nu været over møllens krop syv gange i 2014. Vask, algefjerner, oprensning af huller og revner, spartelmasse i selvsamme huller og revner, fixativ, granital grob og endelig granital. Så nu ventes der i spænding på hvad vinteren bringer.

Møllens lagerbygning og lejlighed blev sandblæst mod syd og øst (udført af et professionelt firma) og blev herefter pudset med Jura Hydratkalk. Både lagerbygning og lejlighed skal males i 2015.

Laug Q er gået i gang med at renovere undermøllen. Den er blevet kalket nogle gange og der bliver blæst kold luft ind om natten. Luften opvarmes, optager vand og stiger op gennem Møllen. Undermøllen er nu tør efter selv et varmt år. I 2015 skal der et par kalkninger mere til, etageadskillelsen skal sprøjtes mod insektangreb og så skal gulvet pudses. Men så skulle undermøllen også gerne stå smukt efterfølgende.

Alt arbejde, lige bortset fra sandblæsningen, er udført af laugenes medlemmer og bestyrelsen.

Jels Mølle er en selvejende institution, hvor ca. 230 husstande bidrager med 100,- kr. som årligt kontingent.



Kilde: Jels Mølle


Kommende aktiviteter

26/04: Jels Genbrug
27/04: Tennissportens...
29/04: Sjov Motion SÃ...

» Flere aktiviteter
Seneste debatter

17/03: Temperaturmål...
15/11: vi mangler kiwi
29/12: Postnummer

» Flere debatter
Besøg Tandlægerne i Jels´ website her
Seneste lopper

24/04: Billetter til...
04/04: Fitnes trampol...
24/03: BRIO togbane

» Flere lopper
Jels - Nyheder, billeder og debat på Facebook
Seneste opslag

19/04: Havemand
26/02: Havemand
07/02: 1,sals lejligh...

» Flere opslag
Copyright © 2002-2024 Jels.dk - CVR 43 82 26 75. Alle rettigheder forbeholdes.
[ Kontakt Jels.dk | Copyright & rettigheder ]