» Nyheder » Gamle vikinger vender tilbage til scenen
Del side:
Få nyhederne på mail
Lørdag kl. 00
Luft: 8,1°
Vand: 8,2°
Læs mere om Jels IF her
Læs om Jels Lokalråds planer for Jels her

28. juni 2016, kl. 09:23

Gamle vikinger vender tilbage til scenen

Danmarks smukkeste friluftsscene i Jels emmer af liv i disse dage. Forberedelserne til Jels Vikingespils 40-års jubilæumsforestilling, Starkad, er gået ind i den afsluttende fase.

Der har været stor interesse for at medvirke i årets forestilling, mange nye vikinger har fundet vej til scenen, men også flere "gamle" vikinger er vendt tilbage for at gøre comeback på scenen. To af de gamle vikinger, er Jørn Nielsen fra Kolding og Ib Paasch Nielsen fra Jels. De har begge en bred vifte af roller og funktioner med i rygsækken.

Viking ved et tilfælde
Jørn Nielsen, 66 år, pensionist eller livsnyder som Jørn foretrækker at kalde det, tidligere udlejningschef ved Lejerbo, kommer fra Kolding og har medvirket ved Jels Vikingespil siden 1981. Det hele startede da en af hans venner blev syg og blot 14 dage inden premieren måtte opgive sin forholdsvis store rolle i årets forestilling. Jørn hentede manuskriptet på sygehuset, overtog rollen og vendte tilbage året efter igen. I 1989 var det ikke kun Jørn der stod på scenen til vikingespillet, både hans hustru, Hanna, og deres to drenge, Martin og Rune, var nu også med.

Det er blevet til mange forskellige roller, både som kriger, konge, høvding og Jørns egen favorit, førsteelsker. De seneste 12 år har Jørn og Hanna dog ikke været på scenen, men har fortsat været en stor del af vikingespillet, som faste billetkontrollører.

Presset af sine sønner
Ib Paasch Nielsen, 60 år, arbejder til dagligt som teknisk servicemedarbejder ved Vejen Musikskole og bor i Jels. Han har medvirket ved Jels Vikingespil siden 1978, og har, ligesom Jørn, en bred vifte af roller med i rygsækken.

"Jeg har aldrig spillet førsteelskeren - jeg er bedre til de onde roller. De er meget sjovere at spille", mener Ib.

Udover de mange forskellige roller, som bl.a. præst, konge og kriger, så har Ib haft mange forskellige opgaver og ansvarsområder ved vikingespillet. Ib har nemlig også været en del af bestyrelsen, produktionschef, afdelingsleder, sanger i Valhalorkesteret, hjulpet med servering og billetkontrol, og ikke mindst har han en stor del af æren for den flotte festsal, Valhal, som hver aften efter forestillingen danner rammen om live musik, dans og hygge.

Til den forestående jubilæumsforestilling er de begge vendt tilbage til scenestøvet, efter mange år bag scenen. Begge har fået et kærligt skub af andre vikinger og nu var tiden altså moden.

"Sammenholdet er noget helt specielt. Vi tilbringer mange timer sammen, og mange holder deres sommerferie her. Vi bor i vikingelejeren de 17 dage forestillingen opføres. Det er lidt som en ekstra familie", siger Jørn.

Ib blev presset lidt af hans to drenge der også medvirker i forestillingen. "Det er kun min ældste søn, der har spillet sammen med mig på scenen. Nu mente de to yngste at det var deres tur - og jeg er glad for at de pressede på, for jeg havde helt glemt hvor meget jeg savnede det. Nu ville skæbnen desuden, at drengene og jeg spiller samme rolle, nemlig rollen som Starkad. Det er da lidt sjovt", siger Ib med et bredt smil på læben.

Ib og Jørn har kendt hinanden i mange år, og det kan man godt mærke.

"Ja, det kan godt være, at du har været førsteelsker, men jeg har været ung-banner", lyder det drillende fra Ib, hvorefter han fortsætter: "Og jeg er leverandør af næste generation af vikinger".

Hvis man spørger de to erfarende vikinger om hvorfor de er vendt tilbage svarer de entydigt: En gang viking - altid viking!

Jels Vikingespils 40-års jubilæumsforestilling Starkad opføres hver aften kl. 20 fra den 1. - 17. juli, undtaget søndag den 3. juli, hvor der spilles kl. 16 og søndag den 10. juli er der ingen forestilling.

Du kan læse mere om Jels Vikingespil og købe billetter online på www.jelsvikingespil.dk.

Øverst: De to "gamle" vikinger Jørn (forrest) og Ib (bagerst) er efter mere end 10 år væk fra scenen atter vendt tilbage til scenestøvet, endda med taleroller. Nederst: Flere gange har Ib (længst til venstre) og Jørn (nr. to fra venstre) spillet side om side i forestillingerne ved Jels Vikingespil, her fra forestillingen Bjørn hin Blodige fra 1994.
Øverst: De to "gamle" vikinger Jørn (forrest) og Ib (bagerst) er efter mere end 10 år væk fra scenen atter vendt tilbage til scenestøvet, endda med taleroller. Nederst: Flere gange har Ib (længst til venstre) og Jørn (nr. to fra venstre) spillet side om side i forestillingerne ved Jels Vikingespil, her fra forestillingen Bjørn hin Blodige fra 1994.

Kilde: Jels Vikingespil


Kommende aktiviteter

27/04: Tennissportens...
29/04: Sjov Motion SÃ...
29/04: Tennistræning...

» Flere aktiviteter
Seneste debatter

17/03: Temperaturmål...
15/11: vi mangler kiwi
29/12: Postnummer

» Flere debatter
Besøg Tandlægerne i Jels´ website her
Seneste lopper

24/04: Billetter til...
04/04: Fitnes trampol...
24/03: BRIO togbane

» Flere lopper
Jels - Nyheder, billeder og debat på Facebook
Seneste opslag

19/04: Havemand
26/02: Havemand
07/02: 1,sals lejligh...

» Flere opslag
Copyright © 2002-2024 Jels.dk - CVR 43 82 26 75. Alle rettigheder forbeholdes.
[ Kontakt Jels.dk | Copyright & rettigheder ]